O PAPINOM DOLASKU GLAS I CRKVE I DRŽAVE

Autor: ustani ustani Aktuelno

Dolazak poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI u Srbiju je pitanje i za državu i za crkvu i one o tome treba da se izjasne.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao, na okruglom stolu Tanjuga u Begordu, da razgovori o dolasku pape treba da se vode na svim nivoima, ali da primat u odlučivanju treba da ima Srpska pravoslavna crkva.
Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je ocenio da bi odluku trebalo da donese država sa crkvom, ocenivši da mora da se donese jedna odluka, koju će da zastupaju i crkva i država.
“Ne može država samo da kaže biće kako je rekla SPC i da se skloni iz toga”, dodavši da je Rimokatolička crkva uticala i na događaje u našoj državi.
“Dolazak pape je državna stvar, jer je on i šef države (Vatikan). To nije samo crkveno pitanje”, kratko je rekao poslanik LDP Zoran Ostojić.
Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić je rekao da su sa Vatikanom postojali “bremeniti odnosi kroz istoriju, sa usponima i padovima”, dodavši da o dolasku pape stav treba da iznese, pored diplomatije i države i SPC.
“To je veoma važno pitanje o kome treba postići konsenzus”, zaključio je Ružić.
Nedavno je patrijarh srpski Irinej rekao da je pitanje dolaska pape u Srbiju odavno predmet razgovora te da za njegov poziv ima dosta opravdanja i pristalica, ali i protivnika.
U Nišu će 2013. godine biti obeleženo 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, a u Srbiji još nije zvanično odlučeno da li će na proslavu biti pozvan poglavar Rimokatoličke crkve.
Predsednik ekumenske fondacije “Pro Orijente” Johan Marte je u martu ocenio posetu poglavara rimokatoličke crkve pape Srbiji malo verovatnom.

Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *