MOŽEMO MNOGO BOLJE OD DEDA MRAZA

Autor: James Cary Aktuelno

You better watch out, You better not cry

Better not pout, I’m telling you why

Santa Claus is coming to town

He’s making a list, and checking it twice;

Gonna find out who’s naughty and nice

Santa Claus is coming to town

I tako dalje…

Pesma koju su napisali John Frederick Coots i Haven Gillespie, prvi put je otpevana u okviru radio emisije novembra 1934, ako je verovati Vikipediji. Navodno, naručeno je 100 000 kopija notnog zapisa i prodato je više od 30 000 ploča i to samo za 24 sata. Prema čijim god standardima posmatrali, radi se o hitu.

Ovo se dešavalo otprilike u isto vreme kada je Coca-Cola koristila Deda Mraza u cilju reklamiranja svog proizvoda. Oni nisu bili prvi u tome. White Rock Napici koristili su crveno-belog Deda Mraza ne bi li prodali mineralnu vodu još 1915 .(Da. Mineralna voda se prodavala pre 100 godina.)

Čini se da se u toku poslednjih stotinak godina, priča o Deda Mrazu pustila korenje. Detalji pesme su „istiniti“ koliko to mogu biti. Svaka zemlja ima svoju varijaciju toga kad tačno i kako on dolazi, ali je osnovna poruka jasna: budite dobri, deco, jer Deda Mraz zna. I, ako ste bili nevaljali, nećete dobiti poklone. Dakle Deda Mraz je veoma moralan. Ili bar moralističan.

Ali, naravno, dobićete poklone. To je prazna pretnja. Svi znamo odakle pokloni zapravo dolaze. A oni nikada neće uskratiti poklone, jer, pa, oni samo žele da deca dobiju darove. Lišite svoju decu poklona jer su bili nevaljali i možete da očekujete da će neko pozvati socijalnu službu. Te tako, Deda Mraz nije samo moralističan, već je i grubijan.

Deda Mraz je samo jedan od načina na koji nenamerno zataškavamo Božićnu priču. Zahvaljujući tekstopiscima i radio stanicama, nemamo samo deda Mraza, već i Sneška, Rudolfa Irvasa Crvenog Nosa i stalno rastuću postavu modernih božićnih likova.

Oni su pokrili Dikensove likove poput Ebenizera Skrudža, Malenog Tima i Duhova Prošlosti, Sadašnjosti i Budućnosti. Svi navedeni su izgurali sliku štalice, koja već obiluje likovima. Pastiri, zvezdočatci, krčmar i, ako je suditi prema školskim božićnim predstavama, bilo koja domaća ili divlja životinja.

Ali u centru te scene, umotan u slojeve tkanine, leži pravi dar. I ukoliko ga odmotamo, pronaći ćemo još veće iznenađenje i – za razliku od većine božićnih poklona – nešto što nam je zaista potrebno. Pronalazimo Spasitelja. Tu reč često čujemo za Božić, u pesmama koje pevamo i u biblijskim porukama koje slušamo. Rodio nam se Spasitelj. Ali koga u stvari ovaj Spasitelj spasava?

Ako postavimo stvari tako, odgovor je jasan – nas. Svima nam treba spasenje. I tu priča o Deda Mrazu pravi pometnju. Deda Mraz zna jesmo li bili dobri ili nevaljali. A evo problema: svi smo bili nevaljali.

Niko od nas ne može da tvrdi da je savršen. Znamo da svakog ko za sebe tvrdi da je moralan i pravedan možemo posmatrati sa sumnjom. Ako smo iskreni prema sebi, mi nismo onakvi kakvi bismo voleli da jesmo, a kamo li onakvi kakvi bi Bog voleo da smo. Uskoro ćemo praviti novu listu novogodišnjih odluka, kao da želimo da dokažemo koliko smo loši u menjanju i unapređivanju sebe.

Bog sve to zna. Deda Mraz možda zna kada spavamo a kada smo budni, ali Bog zna sve o nama jer nas je on napravio. Razmišljao je nama pre početka sveta. I zna kakvi smo ispali. I svejedno nas voli.

I njegov božićni poklon za nas je njegov sin, Spasitelj. Bog sa nama, Emanuel. Ta beba u centru prikaza rođenja nije došla da spasi fine i religiozne, nego nevaljale. Njegovo skromno rođenje među životinjama u štali nam je pokazatelj. Dobrodošao na svet, isuse. Raskomoti se u tom koritu za seno. I tu temu vidimo kroz evanđelja. Isus se identifikuje sa odbačenima, provodi vreme sa nevaljalima: sa sakupljačima poreza, sa ženama loše reputacije, sa leproznima. Ne sa finima.

Zanimljivo je kako je Bog daleko manje moralističan nego što smo mi. I to nam se ne sviđa. Te smo tako napravili likove poput Deda Mraza koji nagrađuju samo dobre. Ili bar tako tvrde. Ali možemo mnogo bolje od Deda Mraza.

Ai ne usuđujemo se da mislimo dovoljno ambiciozno.

Ne možemo da zamislimo Boga koji može da se nosim sa nama takvima kakvi smo: komplikovani, puni mana, razočarani i razočaravajući. Dobra vest je da mi ne moramo da zamišljamo takvog Boga. On je stvaran. On je sa nama. On je Emanuel.

Srećan Božić.

Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *