KAKO DA ZNAM DA LI SAM POD STRESOM ILI SAM DEPRESIVAN?

Autor: Debra K. Fileta Kreni

stres depresija

 

 

Svi pretrpimo stres u nekom trenutku života. Zdrav stres je kao gorivo koje nas pokreće kroz teška vremena. Daje nam motivaciju i pomaže nam da ne budemo statični.

 

 

 

Svi pretrpimo stres u nekom trenutku života. Zdrav stres je kao gorivo koje nas pokreće kroz teška vremena. Daje nam motivaciju i pomaže nam da ne budemo statični.

Stres je način na koji nas telo štiti, šaljući hemikalije koje nas drže na oprezu, svesne i fokusirane u trenucima opasnosti i potrebe. Možda ste čuli za „bori se ili beži“ odgovor.

Stres nije isključivo loš i postoji zdrav nivo stres koji je dobar – štiti nas i održava nas funkcionalnima, dajući nam energiju koja nam je potrebna za dnevne obaveze. Ali, kako da neko odredi da li je ono što oseća posledica zdravog stresnog odgovora ili se unutra događa nešto više?

Uopšteno govoreći, stres postaje problematičan kada nadraste našu kontrolu i kada počne da prodire i u ostale sfere života, preplavljujući nas i blokirajući nas umesto da nam pomaže u funkcionisanju. Znaci da je stres dostigao opasnu zonu mogu biti neki ili svi od sledećih.

– teškoće u spavanju ili previše spavanja

– gubitak apetita ili prejedanje

– pad energije

– gubitak interesa za stvari u kojima ste nekada uživali

– opšti osećaj preplavljenosti ili beznadežnosti

– teškoće u koncentraciji

– osećaj krivice

– samoubilačke misli

Ako ste iskusili neki od navedenih simptoma i ako je to trajalo duže od dve nedelje tokom stresnog perioda, to je znak da je vreme da potražite pomoć. Zbog toga što nekada anksioznost i depresija idu ruku pod ruku, važno je da se okrenemo ka unutra  i da budemo svesni toga što se događa u nama. Depresija može biti parališuće osećanje koje ima mogućnost da naruši našu sposobnost obavljanja uobičajenih, svakodnevnih rutina. To je taman oblak koji može doći u život kako hrišćana, tako i nehrišćana, preuzimajući kontrolu nad mislima i osećanjima i crpeći snagu.

Dobra vest je da, bilo da ste pod stresom ili depresivni, postoji izlaz. Tuga može trajati jednu noć, ali postoji nada da će ujutro doći radost (Psalam 30:5). Razgovarajte sa vašim lekarom i potražite profesionalnu pomoć kako biste se izborili sa simptomima depresije na najdelotvorniji način. Ne dozvolite depresiji da vam preuzme život i da vas pobedi.

Delujte brzo, i preduzmite potrebne korake ka nadi i izlečenju.

Izvor http://www.relevantmagazine.com

Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *