1

KADA JE POREĐENJE SEBE SA DRUGIMA DOBRA STVAR

Autor: Jonathan Minnema Kreni

Može li ignorisanje uobičajene mudrosti biti od pomoći?

Pre nekoliko nedelja, napravio sam ogromnu grešku – grešku za koju sam znao da je greška iz članaka koje sam čitao tokom godine. Uporedio sam se sa drugom osobom. U ovom slučaju, ta osoba bila je majstor svog zanata: pisac Flaneri O’Konor.

Pisao sam priču dok sam istovremeno čitao njene kratke priče. Njena proza bila je brilijantna; moja je bila očajna. Ona je bila odličan pisac; ja baš i ne.

Svaki od članaka koji sam pročitao govorio je o poređenju kao da je najgora stvar koju možete da uradite. Izvlačeni su citati poznatih ličnosti. „Poređenje ubija.“ „Porediti se znači očajavati.“ „Poređenje je kradljivac radosti.“ I, da, porediti svoje živote sa životima drugih nosi dosta negativnih strana, i svakako da ne treba da merimo svoja postignuća naspram postignuća svih oko nas. Ali, ponekad, čini mi se, poređenje svojih života sa životima drugih – umereno, naravno – može da nam pomogne.

I mislim da nam poređenje može pomoći na bar tri načina:

Poređenje nas može motivisati da napredujemo

Šta da Lebron Džejms nikada nije uporedio sebe sa Majklom Džordanom? Šta da Jo-Jo Ma nikada nije težio da bude kao Bah? Šta da se Selindžer nikada nije trudio da se nađe na istoj polici sa Ficdžeraldom ili Hemingvejem? Bili bismo uskraćeni za neke od najvećih talenata koje je svet video.

Ipak, nije od pomoći porediti sebe sa drugima na nivou popularnosti ili slave. Ako se poredim sa Flaneri O’Konor samo zato što je ona bila popularna, a ja nisam, to nikome neće doneti dobro.

Ali ako se poredim sa njom stremeći ka tome da postanem dobar pisac, kakav je ona bila, možda ću napredovati u pisnju. Ideja nije da se kopira osoba kojoj se divimo, nego da izvučemo to u čemu im se divimo i da pokušamo da baš taj deo imitiramo. Možda ću jednog dana napisati rečenicu koja poseduje gracioznost koju ima stil Flaneri O’Konor, pa pasus, pa možda i priču.

Ovo se ne radi samo da bi se postao velik; to je i da bismo odražavali Božju sliku u sebi. Bog je veliki stvaralac, i kada divno radimo ili stvaramo stvari, odražavamo šta to znači biti stvoren prema Božjoj slici. Kada nešto dobro radimo, upotpunjujemo sebe kao nosioce Božjeg lika.

Poređenje može izgraditi jaču zajednicu

Kada nikada ne bih poredio sebe sa drugima, mogao bih da krenem putem samodovoljnosti i potpune oslonjenosti na sebe samog. Ako bih u potpunosti verovao svojim sposobnostima i kada nikada ne bih poredio svoje znanje, recimo, zidarskog zanata sa zidarem, napravio bih najgoru kuću koju je svet video. Kada bih bio zadovoljan svojim znanjem matematike i kada ga nikada ne bih poredio sa znanjem svojih prijatelja inženjera, nikada ne bih otišao kod njih kada imam problem. Zdrava svest o sopstvenim slabostima može međusobno da nas približi, jer shvatamo da postoje drugi koji su sposobni u oblastima u kojima mi nismo.

Pretpostavka je da osoba koja se poredi sa drugima ima dovoljno skromnosti da ide i traži pomoć druge osobe, ali ključno je za zajednicu da prepoznamo svoje sopstvene mane i da se oslonimo na to da će nam drugi pomoći. Zajedništvo je više od „činjenja stvari zajedno“. Ono znači živeti zajednički život i oslanjati se na druge kada smo nemoćni. Ono znači pomagati onima koji možda nisu nadareni u oblastima u kojima mi jesmo, i tražiti pomoć od onih koji su darovitiji od nas. Ono znači da Hristovo telo radi kao jedno telo.

Poređenje nas može približiti Hristu

Hrist je najbolji primer, savršeni. Kada se poredimo sa Hristom, brzo otkrivamo svoju nesavršenost. Ali u toj nesavršenosti, držimo se Hrista, jer je on jedini koji je savršen. Ne postoji ništa što ja radim što se može meriti sa onim što je on uradio, i shvatajući tu činjenicu, ja mogu da počnem da razumem Evanđelje. Poredeći svoj život sa Hristovim, mogu da vidim kako sam nesavršen i da priđem Hristu.

Ako ne vidimo taj jaz između sebe i Hrista, nećemo videti svoju potrebu za njim. Mislićemo da i nismo toliko loši. Ali kada vidimo da je Hrist živeo savršenim životom i svojevoljno dao sebe za nas, možemo da mu priđemo bliže i da se oslonimo na ono što je uradio za nas. Kada vidimo da nam je dao svoju savršenost i pokrio naše grehe, možemo početi da razumemo njegovu milost, njegovu žrtvu, njegovu ljubav.

Podelite ovaj članak

Comments 1

  1. Tekst je jako dobar, zaista treba se nekad uporediti ili ugledati na uspesne. Zalosno je sto se manje-vise ljudi porede sa “gorim” od sebe, kako bi ispalo da su uspesniji. Apostol Pavle je rekao ugledajte se na mene kao ja na Hrista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *