Anti droga festival

Autor: Boris Strbac Aktuelno

anti droga

 


Treću godinu za redom organizovan Anti droga festival

 

 

Treću godinu za redom Restart je organizovao Anti droga festival “Nota života”; to je jedina manifestacija ovakvog tipa na našim prostorima. Festival je pokrenut sa ciljem da pozovemo javnost da se više uključi u borbu protiv bolesti zavisnosti, da edukujemo i da pozovemo sugrađane na stav ZABAVA BEZ DROGE.

Manifestacija je održana u subotu 20.decembra u klubu Quarter u Kineskoj četvrti u Novom Sadu. Program festivala je objedinio zabavni i edukativno-preventivni sadržaj.

Festival je otvorio Danilo Vuksanović. Predsednik udruženja Boris Šrbac govorio je o radu Restarta, a psiholog Sanja Perković-Goga pozvala je posetioce da se obrate za pomoć ukoliko im je potrebna u Caffe Savetovalištu, organizovanom tokom večeri.

Sledio je muzički koncert novosadskih bendova Milaćopezo, Drum’n’zez i Proleće. Muzičari su izrazili svoj stav po pitanju droga i podržali borbu protiv narkomanije. Između nastupa bendova posetioci su čuli životne priče Cecilije Hajzler i Miloša Dožića, koji su uspeli da pobede zavisnost. Njihovi životi pre i posle ilustrovani su kratkim filmom. Preneli su poruku slobode i nade, da izlaz iz zavisnosti postoji, ali su i istakli posledice korišćenja droge.

U Caffe Savetovalištu organizovanom tokom manifestacije, u neformalnoj atmosferi posetioci koji imaju problema sa zavisnošću razgovarali su sa stručnjacima, psihologom Sanjom Perković-Goga i lekarom Stevanom Svilokosom kao i sa bivšim zavisnicima.

Festival je pokrenut sa željom da se rešavanju problema zavisnosti priđe na nov, svež i glasan način. Želeli smo da  izbegnemo klišee, da doprinesemo prevazilaženju predrasuda. Da se približimo mladima i da im prenesemo poruku na njima prijemčiv način. Želeli smo da podstaknemo zavisnike da donesu odluku koja ih vodi do lečenja i slobode. Mnogi su čuli poruku nade, uspeli smo da uspostavimo kontakt sa brojnim osobama kojima je pomoć potrebna, jedan momak je ušao na rehabilitaciju, te možemo reći da je ovogodišnje druženje već dalo prve rezultate.

 

Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *